Navigatie

Geweest

Nieuwe Oogst 2017
Groepsexpositie 10 09 '17 / 15 10 '17

Zoals iedere zomer heeft het team van Galerie Bart weer alle kunstacademies van Nederland bezocht, om daar nieuw talent vandaan te plukken. Uit het werk van de vele eindexamenexposanten hebben wij 8 kunstenaars geselecteerd die veelbelovend zijn voor de toekomst. Dit jaar wordt ‘Nieuwe Oogst’ gevuld door:

Sonja de Bruin – KABK, Den Haag - fotografie
Vytautas Kumza – Gerrit Rietveld Academy, Amsterdam - fotografie
Christa te Dorsthorst – AKV|St.Joost, Breda - installatie
Joris Strouken – ArtEZ, Enschede - schilderijen
Lotte van Uittert – KABK, Den Haag - fotografie
Jeanine Vloemans – AKV|St.Joost, Den Bosch - schilderijen
Taiping Xu – Frank Mohr Institute, Groningen - schilderijen

In samenwerking met Museum Het Valkhof presenteren wij de 8ste Nieuwe Oogster: Nuni Weisz (HKU, Utrecht). Haar interactieve installatie zal vanaf zondag 17 september gedurende de verdere periode van de Nieuwe Oogst te zien én horen zijn in de patio van het museum.

Na de expositie in Nijmegen reist de Oogst door naar Galerie Bart in Amsterdam. Tijdens de opening op zaterdag 21 oktober wordt daar de 'Hollandse Nieuwe!' prijs uitgeloofd aan de meest veelbelovende kunstenaar van deze editie.

HOLLANDSE NIEUWE PRIJS
Ook dit jaar wordt weer de 'Hollandse Nieuwe!' prijs uitgeloofd aan het meest veelbelovende talent van deze Oogst. De prijs is een extra stimulans voor de beginnende kunstenaars tijdens hun grote sprong in het diepe nu zij de academie hebben verlaten. Zij die met hun koppen boven het maaiveld uitsteken, krijgen zo een extra zetje in de goede richting.
De jury bestaat dit jaar uit Jan-Wieger van den Berg (kunstenaar, Besiendershuis, kunstenaarsinitiatief Paraplufabriek, projecten Museum Het Valkhof), Iris Visch (AkzoNobel Art Foundation) en Galerie Bart.

>> WINNAAR 'Hollandse Nieuwe!' 2017: Christa te Dorsthorst (AKV|St.Joost, Breda - installatie).
Groepsexpositie 04 06 `17 / 03 09 `17
Met Ton Slits, Vera Hilger en Klaus Dauven.

Galerie Bart Nijmegen houdt een zomerstop van 20 juli tot en met 6 augustus 2017.
ZomerExpo st. Stevenskerk

Groepsexpositie 02 04 `17 / 28 05 `17
Met Femke Dekkers, Nynke Koster en Casper Verborg.

Groepsexpositie 29 01 `17 / 26 03 `17
Met Erik Buijs, Anne Forest en Aline Eras.
Hello from the other side!
‘Hello from the other side’ is een samenwerking tussen Galerie Bart in Nijmegen en Galerie am Meer in Düsseldorf. Beide partijen steken de grens over uit nieuwsgierigheid naar wat ‘de andere kant’ hen te bieden heeft.

Tijdens dit project onderzoeken de galeries samen met 6 kunstenaars of er verschillen en overeenkomsten zijn in werkwijze, techiek, thematiek en presentatie tussen de twee landen.
Een uitwisseling in twee stappen: in Nijmegen leren de kunstenaars elkaar tijdens de groepsexpositie kennen en in Düsseldorf krijgen zij de tijd om tijdens een ‘Artist in Rescidence’ grenzen te verleggen en gezamenlijk toe te werken naar een eindpresentatie.

Deelnemende kunstenaars:
Ide André, Heidi Linck en Elejan van der Velde (Arnhem, Nederland)
Nils Bleibtreu, Raphael Brunk en Pascal Sender (Düsseldorf, Duitsland)

Expo Nijmegen: 30 10 '16 / 18 12 '16

Expo Düsseldorf: 
31 03 '17 / 30 04 '17

Het project 'Hello from the other side' wordt mede mogelijk gemaakt door het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).
Nieuwe Oogst 2016
Groepsexpositie 10 09 '16 / 16 10 '16

Al ruim tien jaar bezoekt Galerie Bart iedere zomer alle eindexamenpresentaties van de Nederlandse kunstacademies, om daar nieuw talent vandaan te plukken. Onze selectie van de beste afgestudeerden presenteren we elk najaar onder de noemer 'Nieuwe Oogst’ in een groepsexpositie op onze locaties in Amsterdam en Nijmegen.

In de Oogst van 2016 is er werk te zien van 9 kunstenaars in allerlei disciplines:
Kateryna Snizhko (Gerrit Rietveld - Amsterdam, 3D tekeningen)
Kimmo Virtanen (KABK - Den Haag, video installatie)
Belushi Metaal (KABK - Den Haag, mixed media, schilderijen)
Esmay Groot Koerkamp (ArtEZ - Enschede, mixed media, tekeningen)
Hedri Kool (AKV|St.Joost - Den Bosch, installatie, sculptuur)
Lillian Vlaun (Gerrit Rietveld - Amsterdam, installatie, objecten)
Luca Grimaldi (Frank Mohr Institute - Groningen, schilderijen)
Milena Naef (Gerrit Rietveld - Amsterdam, objecten)
Romee van Oers (AKV|St.Joost - Breda, schilderijen, objecten)

HOLLANDSE NIEUWE PRIJS
Ook dit jaar wordt weer de 'Hollandse Nieuwe!' prijs uitgeloofd aan het meest veelbelovende talent van deze Oogst. De prijs is een extra stimulans voor de beginnende kunstenaars tijdens hun grote sprong in het diepe nu zij de academie hebben verlaten. Zij die met hun koppen boven het maaiveld uitsteken, krijgen zo een extra zetje in de goede richting.
Op zaterdag 22 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de opening van de Nieuwe Oogst expositie in Amsterdam. De jury bestaat uit Marjolein de Groen (Collectie de Groen), Niek Hendrix (Lost Painters), Floor Kortman (Patty Morgan) en Bart Hoogwegt (Galerie Bart).
>> WINNAAR 'Hollandse Nieuwe!' 2016: Hedri Kool (AKV|St.Joost - Den Bosch, installatie, sculptuur).

Groepsexpositie 04 06 `16 / 04 09 `16
Met Jeppe Lauge, Rens Krikhaar en Harry Markusse.
Shot on Location
Groepsexpositie 09 04 '16 / 22 05 '16

Vier kunstenaars die foto's in serie hebben geschoten op specifieke locaties. Met hun eigen signatuur legden zij de verhalen van deze plekken vast.

Niels Helmink
, Stephan J. EnglischMiek Uittenhout en Erik Klein Wolterink.
ODDSTREAM - Lichtkunst & High-tech art
18 03 '16 / 28 03 '16, Honigcomplex

Van 18 tot en met 28 maart ademt het Honigcomplex Oddstream met een expositie met twintig audiovisuele installaties, workshops voor volwassenen en kinderen, technologische vernieuwingen in het Techlab, lezingen van wetenschappers en kunstenaars, artist-in-residences, bijzondere performances en een spectaculaire videomapping op de toren van de Honig.

De expositie laat een breed scala aan audiovisuele kunstwerken zien die ingaan op de immer groeiende invloed van technologie op onze maatschappij en op ons als individu. Niet alleen wordt er een visie gegeven op de mogelijkheden en beperkingen van de relatie tussen mens en technologie, ook wordt er een tip van de sluier van de toekomst gelicht, waarbij utopie en dystopie hand in hand gaan.

Zie Oddstream expositie 2016

Groepsexpositie 31 01 `16 / 11 03 `16
Stéphanie Hoekstra (schilderijen), Jannemarein Renout (fotografie) en Isabelle Wenzel (fotografie)
De taal van Materiaal
Groepsexpositie 06 11 '15 / 20 12 '15

Een groepsexpositie met werk van kunstenaars die zich in de loop der jaren toegelegd hebben op het werken met specifieke materialen. De bouwstoffen die zij gebruiken zijn niet alleen bepalend voor het werkproces van de kunstenaar, maar beïnvloeden ook het karakter en de uitstraling van de kunstwerken. De eigenschappen en de (on)mogelijkheden van het materiaal spelen hierin een belangrijke rol.

Met Kevin Bauer (hout), Malou Cohen (mix van materiaal), Sylvia Evers (keramiek), Susanna Inglada (papier) en Henrique van Putten (textiel).
Nieuwe Oogst 2015
Groepsexpositie 12 09 '15 / 18 10 '15

Al ruim tien jaar bezoekt Galerie Bart iedere zomer alle eindexamenpresentaties van de Nederlandse kunstacademies, om daar nieuw talent vandaan te plukken. Onze selectie van de beste afgestudeerden presenteren we elk najaar onder de noemer 'Nieuwe Oogst’ in een groepsexpositie op onze locaties in Amsterdam en Nijmegen.

De Oogst van 2015 is samengesteld met werk van de volgende kunstenaars:
Edith Diederiks (Gerrit Rietveld - Amsterdam, fotografie)
Karl Hedin en August Ranelid (Gerrit Rietveld - Amsterdam, audiovisueel)
Bas Overbeek (ArtEZ - Arnhem, installatie)
Thom Brand ( AKV|St.Joost - Den Bosch, installaties)
Adonis Stoantzikis (Frank Mohr Institute- Groningen, tekeningen en schilderijen)
Iwan Smit (WdKA - Rotterdam, mixed media)
Wouter van der Laan (HKU - Utrecht, schilderijen)
Stefan van den Broek (HKU - Utrecht, zeefdrukken)
Daniek Dijkstra (HKU - Utrecht, fotografie)
Joost Elschot (HKU - Utrecht, film, installatie, tekeningen)

HOLLANDSE NIEUWE PRIJS
Tijdens de opening van 'Nieuwe Oogst' in Galerie Bart Amsterdam op 24 oktober 2015 is voor de eerste maal de 'Hollandse Nieuwe' uitgereikt aan de meest veelbelovende kunstenaar van de Nieuwe Oogst expositie.
Winnaar van de juryprijs is het duo Karl Hedin en August Ranelid (Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam)
Winnaar van de galerieprijs is Wouter van der Laan (HKU, Utrecht)
Groepsexpositie 19 07 `15 / 30 08 `15
Met Dimitar Genchev, Saskia Blokzijl, Thijs Linssen en Stella de Kort.
De Smeltkroes @ Bart
De kunst van het maken 

Kunst en producten gemaakt in De Smeltkroes
Samen met De Smeltkroes, het verzamelgebouw voor ambachten en creatieve beroepen in het Honigcomplex, verkent Galerie Bart Nijmegen de veelzijdige wereld van de maakindustrie. Vanaf 7 juni presenteren maarliefst 33 makers uit De Smeltkroes hun werk. Een verrassende combinatie van kunst, oude ambachten en nieuwe technologieën.

Beeldhouwwerk, autonome fotografie, tekeningen en keramiek worden afgewisseld met unieke meubels, tassen, kleding en muziekinstrumenten. Behalve statisch werk worden installaties, films, maar ook apps en games gepresenteerd. Met een ambachtelijk gemaakte doodskist en objecten van chocolade, toont De Kunst van het Maken de diversiteit en creatieve inventiviteit van de maakindustrie.De exposanten zijn: Anke de Groot • Anna Treurniet • Daniëlle Papenborg • Dorine Boudewijn • Deborah Weimer • Dennis Gerritzen • Duncan de Fey • Elfi Voermans • Geertje en Clara Pouderoijen • Gerda Fransman • Isolde Venrooy • James Allworthy • Joost Seegers • Jordan Artisan •José Kranen • José Ververda • Lennard Heijer • Leo Willems • Liesbeth Eugelink • Louis Wolf • Mareef Film • Marleen Noordergraaf • Marloes Morshuis • Matthijs Brul •  Michiel van Pinxteren • Noud Nota • Roy Soetekouw • Sara Donkers • StijlvoorOver • Studio in de maak • Suzan Doornbos • The Chocolate Bar • Twan Peeters

Mede curatoren Merel van den Nieuwenhof en Jackelien Top, ook uit De Smeltkroes.Zie ook: www.desmeltkroesnijmegen.nl

En ook: De Smeltkroes en de kunst van het maken, de speelse whiteboard animatie van Mareef Film over het ontstaan van De Smeltkroes en de filosofie achter deze bedrijfsverzamelplaats op het Honigcomplex. 

Verder: Installeer de app TOURtoDO - van exposant Leo Willems - op je smartphone of tablet en verken de gehele expositie bij Bart (code Bart). De foto's in de app zijn gemaakt door fotograaf Rutger van Loo, fotograaf Nijmegen: www.rutgervanloo.nl
Duo-expositie 28 03 `15 / 25 05 `15
Aldwin van de Ven en Casper Verborg

Na zijn opleiding aan de kunstacademie van Breda studeerde Aldwin van de Ven aan het Frank Mohr Institute in Groningen en de Rijksacademie in Amsterdam. In zijn schilderijen gebruikt Aldwin fragmenten uit de werkelijkheid, dromen en herinneringen om zijn wereld samen te stellen. Zijn afbeeldingen ontstaan uit lagen opgebouwd met kleuren en structuren. Naast schilderijen maakt hij ook sculpturen.

Casper Verborg, afgestudeerd aan ArtEZ Arnhem, zoekt in zijn werk naar de (on)mogelijkheden van de leesbaarheid van een schilderij: het overbrengen van een verhaal. Hoe interpreteert de kijker zijn geschilderde beeld. Vertelt de verf of de toeschouwer het verhaal?

Wat deze twee exposanten bindt, is de gelaagdheid: niet alleen letterlijk in de verflagen maar ook in de emoties en karakters van de afgebeelde figuren. Vaak hebben zij iets triests, afwezigs, kwetsbaars of strengs.
Groepsexpositie 31 01 `15 / 22 03 `15
Met Jochem Rotteveel, Vincent Vreeke en René R. Kuipers.

Biënnale Gelderland 2014
Biënnale Gelderland 2014, dé expositie voor beeldende kunst in Gelderland vindt dit jaar plaats in Nijmegen.

RELOAD - Kunst om op te laden
Dit jaar is Galerie Bart samen met de Expoplu curator van deze tentoonstelling. Met het thema: 'Reload; kunst om op te laden' toont de Biënnale hoe de crisis de beeldend kunstenaar heeft geïnspireerd om andere wegen in te slaan. De tentoonstelling laat zien dat kunstenaars zich telkens weer opladen, heruitvinden en vernieuwen. Door hun inventiviteit en creativiteit weten zij ons elke keer weer opnieuw te verbazen, te roeren, te prikkelen. Hun werk laat ons de wereld met andere ogen bekijken. 

Kijk hier om te zien welke van de 19 geselecteerde Gelderse kunstenaars bij Galerie Bart te zien zijn.

Zie ook: www.biennalegelderland2014.nl
 


Biënnale Gelderland, foto: Marloes de Laat
Nieuwe Oogst 2014
Groepsexpositie 07 09 '14 / 19 10 '14

Elk jaar studeren er ruim 2000 kunstenaars af aan alle kunstacademies in Nederland. Afgelopen zomer hebben wij deze weer allemaal bezocht en de meest bijzondere afgestudeerden geselecteerd. In totaal zijn dat er negen, die volgens ons bepalend zijn voor de kunst van de toekomst: hét talent van dit moment

Deze jonge en veelbelovende kunstenaars vullen onze galerie met hun verse kunst:
Saskia Blokzijl (ArtEZ - Arnhem, schilderijen)
Ingrid Davids
(Minerva - Groningen, mixed-media)
Dewi Hoppe (ArtEZ - Enschede, schilderijen)
Frédérique Jonker (HKU - Utrecht, schilderijen)
Stella de Kort (Gerrit Rietveld - Amsterdam, tekeningen)
Jannemarein Renout (Gerrit Rietveld - Amsterdam, digitale media)
Thomas van Rijs (KABK - Den Haag, schilderijen)
Sjoerd Tegelaers (ArtEZ - Enschede, etsen)
Milan van Wezel (AKV St. Joost - Breda, sculpturen en installatie)
Verhuizing

Galerie Bart verhuist deze zomer naar het Honig-complex waar de nieuwe locatie per 7 september geopend zal worden met een nieuwe expositie. 
Opruiming 12 04 `14 / 19 04 `14
Galerie Bart gaat verhuizen, ruimt de zolder op en houdt de laatste week in het oude galeriepand een grote stocksale!
Met kleine designproducten, meubels, lampen, kunstkaarten, kantoormappen en ander mooi, leuk en handig spul.
Kom kijken en kopen!

Daarna gaan wij een frisse start maken in het Honig Complex!
www.honigcomplex.nl
Rob Sweere 07 03 `14 / 05 04 `14
De veelzijdige en actieve kunstenaar Rob Sweere heeft zijn eerste galerie presentatie. Normaal maakt hij permanente werken of tijdelijke ervaringen (uit vrije inspiratie of in opdracht) in de openbare ruimte, op een festival, in een museumtuin of op manifestaties. Nu binnen de muren van een galerieruimte.


Rob Sweere, Silent Sky Project#25 February 27th 2008, 4.38 – 5.08 pm. 26 Participants, Santa Teresa, Rio de Janeiro, Brazil.
Zie voor meer afbeeldingen Rob Sweere.
Groepsexpositie 21 12 `13 / 22 02 `14
Jochem Rotteveel (gemengde techniek met tape), Harry Markusse (gemengde techniek op doek / installatie), Sylvia Evers (sculpturen), Isabelle Wenzel (fotografie), Joel Vega (gemengde techniek met borduursel).
Nieuwe Oogst 2013
Groepsexpositie 19 10 '13 / 14 12 '13

Jacqueline Arnold
(Video installatie, ArtEZ - Arnhem)
Frank Blommestijn & Michiel van der Werf (Film, ArtEZ - Arnhem)
Janneke Bolt (Fotografie, KHU - Utrecht)
Elmer Driessen (Fotografie, Rietveld - Amsterdam)
Jonah Falke (Schilderijen, ArtEZ - Enschede)
Stéphanie Hoekstra (Schilderijen, ArtEZ - Arnhem)
Susanna Inglada (Installatie, Frank Mohr - Groningen)
Thijs Jager (Grafiek, ArtEZ - Arnhem)
Evelien Jaspers (Fotografie, KABK - Den Haag)
Catinka Kersten (Sculpturen, KABK - Den Haag)
Mathieu Klomp (Sculpturen, HKU - Utrecht)
Sara Koning (Schilderijen, KABK - Den Haag)

Groepsexpositie 15 08 `13 / 12 10 `13
Met Berry Sanders (schilderijen), Barbara Wijnveld (schilderijen en film), Adrian Woods & Gidi van Maarseveen (fotografie en film).
The Future Begins Now!
Festival De Oase en IFAA presenteren een IFAA expositie: The Future Begins Now! Putting our world first for a sustainable future. Bij Galerie Bart in Nijmegen.
VLNR: Ivan Izquierdo, Marcos Lora Read, Kiripi Katembo Siku, Keiko Sato, Anita Waltman, Piet Jetten

Deelnemende kunstenaars zijn onder andere: Ivan Izquierdo (ESP), Toufik Medjamia (DZA), Keiko Sato (JPN/NL), Anita Waltman (NL), Olivië (NL), Marcos Lora Read (DOM), Kiripi Katembo Siku (RDC), Piet Jetten (NL), Olfa Ben Ali (NL).

'The Future Begins Now' is een initiatief van IFAA in samenwerking met Festival De Oase van Stichting WHAA, Museum Het Valkhof, Galerie Bart, Etalage Derde Wal, LUX & Villa LUX, De Kaaij, Festival op 't Eiland, ACM, Taxi Hofman en Thamgidi Foundation.
De curator van deze expositie is S'thabile Mlotshwa. In deze expositie brengt zij de bekende IFAA kunstenaars en Nederlandse kunstenaars samen.
Het andere landschap

Groepsexpositie 04 05 '13 / 29 06 '13
Met Lydia Lambrechts (schilderijen), Eefje Bouwkamp (collages), May Heek (fotografie), Marcel Blom (installaties) en Anne von Freyburg (gemengde techniek op doek).

Groepsexpositie 02 03 `13 / 28 04 `13

Met Anne Forest (gemengde techniek op doek en paneel), Miek Uittenhout (fotografie) en Erik de Bree (gemengde techniek op doek en paneel).

Groepsexpositie 05 01 `13 / 23 02 `13
Een groepsexpositie met Vincent Vreeke (schilderijen), Yvonne Lacet (fotografie), José van Tilburg (textiel) en René Kuipers (schilderijen).
Nieuwe Oogst 2012
Groepsexpositie 27 10 '12 / 15 12 '12
Met Niels van Bunningen, Liedewij van Eijk, Marieke Gelissen, Dimitar Genchev, Silvana Gerards, Marja Hagenauw, Gerlof Hofman, Alexandra Hunts, Olga Oostermeijer, Rudolf Romero, Yentl van Stokkum, Lars Tummers en Teun Vonk.
Wegens succes vervallen
Groepsexpositie 07 09 '12 / 20 10 '12
Met Henrique van Putten (beelden), Jeppe Lauge (schilderijen), Louise te Poele (fotografie), Jonas Wijtenburg (installatie) en Marco Overkamp (beelden).
Verzamelingen
Groepsexpositie 16 06 '12 / 01 09 '12
Met Stephan J. Englisch (fotografie), Jakob Roepke (collages), Ania Rachmat (fotografie), Erik Buijs (beelden) en Joel Vega (beelden).
Groepsexpositie 14 04 `12 / 09 06 `12
Met Jochem Rotteveel (werken met tape), Joyce van Dongen (schilderijen), Frode Bolhuis (beelden) en Black Ink Lab (tekeningen).
From different corners
Groepsexpositie 18 02 '12 / 07 04 '12
'From different corners' was een reizende tentoonstelling met werken op papier. De deelnemende galeries kwamen uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Tsjechië en Nederland.
Galerie Bart
Waalbandijk 14C
6541 AJ Nijmegen
+31 (0)24 3600577
info@galeriebartnijmegen.nl

Don - Vrij 12:00 / 18:00
Zat - Zon 12:00 / 17:00

EN

Galerie Bart Amsterdam

Aanmelden nieuwsbrief

Archief nieuwsbrief

Nieuws
Museum Het Valkhof exposeert Nieuwe Oogster: Nuni Weisz
Winnaar `Hollandse Nieuwe!` prijs 2017
Boeklancering Kuno Grommers op Unseen Amsterdam